joi, 24 iunie 2010

Invataturile Bunicului pentru cei mici si cei mari - 2010

Cartea inca miroase a cerneala de tipar ... 365 de pagini full color, format un pic mai mic decat manualul de scoala, grosimea 1,6 cm :), o multime de capitole care se concentreaza pe intrebarea (si cautarea de raspunsuri) "in ce lume traim?" ... pe scurt, un manual pentru viata, cu sfaturi pentru a-ti face si a-ti pastra viata, frumoasa si lunga, tie si celor dragi tie.


Noi, cercetasii sibieni, consideram ca merita citita, am gasit extrem de multe si interesante cunostinte sintetizate aici. Dar fiindca nu ne pricepem sa facem o recenzie savanta, ne-am gandit sa scanam cateva pagini din interiorul cartii si sa vi le aratam: o imagine face cat 1000 de cuvinte, nu-i asa?  C.S.

ISBN 978-606-8015-23-1
Vol.1. - ISBN 978-606-8015-24-8



Nota: Click pe imaginea de mai sus pentru marire si navigare. Daca nu aveti instalat flash player si/sau nu puteti vedea continutul cartii pe site-ul issuu.com, click aici si se deschide un articol cu imaginile scanate clasic.

Cartea "Invataturile Bunicului pentru cei mici si cei mari" abordeaza o diversitate de teme, ce au impact major si utilitate practica acum si in viitor. Iata cuprinsul celor doua volume:

miercuri, 23 iunie 2010

Ecouri in presa

Monitorul de Sibiu


http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/vrea_sa_salveze_planeta_58837.html

„Bunicul“ Asociatiei „Convietuirea“ pregateste o carte pentru salvarea planetei

Vrea sa salveze planeta
Autor: Margareta LUPU

Iosif Derzsi, fondatorul Asociatiei „Convietuirea“, cunoscut de generatii intregi de copii si adolescenti drept „Bunicul“, pregateste prima carte dedicata atat copiilor cat si adultilor. Cartea va cuprinde invataturi pretioase pentru salvarea naturii, si, in definitiv, a omenirii.

„Cartea aceasta, intitulata „Invataturile bunicului pentru cei mici si cei mari“ va fi, cred, si ultima mea lucrare, activitate, inainte de retragere. Sper doar sa reusesc sa strang fonduri pentru a tipari cate un exemplar pentru fiecare scoala din judet macar, daca nu din tara“ Iosif Derzsi

Intr-o era in care oamenii nu mai tin cont de natura, ucid animale pe cale de disparitie sau taie paduri, in inima Sibiului exista un om care si-a dedicat ultimii 15 ani din viata tentativei de a salva ce se mai poate din natura. Si a gasit si cea mai eficienta modalitate de a face acest lucru: prin educatie, atat educatia generatiilor tinere, cat si a celor mature. Asa a luat viata in urma cu 15 ani Asociatia „Convietuirea“ si Scoala Naturii in Natura, sub obladuirea lui Iosif Derzsi, si a fiicei sale, Iulia Barbu. Generatii intregi de copii au invatat de la cel pe care il numesc „bunicul“, cum sa respecte si sa protejeze natura, cum sa o ingrijeasca, dar si cum sa supravietuiasca in mijlocul ei.

Cartea vietii

Toate invataturile acestea pretioase, pe care „bunicul“ le-a impartasit ani la rand copiilor, vor fi stranse acum intr-o carte unica. „In ultimii ani am predat la scolile primare diferite teme pe care eu le-am considerat deosebit de importante pentru copii. Am incercat sa le explic de ce este importanta natura pentru noi, si ce se poate intampla daca nu avem grija de aceasta planeta. Ce pericole precum imundatii, seceta, epuizarea resurselor naturale etc. ne pandesc daca distrugem natura, dar si ce rol important au institutii precum salvamontul, pompierii, protectia civila sau politia in lupta cu factorii care ameninta natura, dar si pentru protectia noastra“, explica Iosif Derzsi.

Ecologie pentru viata

Derzsi povesteste ca absolut toate invataturile cuprinse in aceasta carte sunt desprinse din experienta proprie. „Scoala Naturii in Natura a fost creata pentru pregatirea resursei umane cu cunostiinte temeinice, tehnici si metode eficiente de formare a elevilor de azi si adultilor de maine pentru a putea trai si supravietui in conditii si mai grele. Noi am anticipat si am cautat solutii, si credem, am si gasit. Dupa 15 ani de cautari, experimentari proprii si valorificari ale unor modele de varf in lume, printr-un efort sustinut si investitii enorme ale unor oameni valorosi, s-a nascut un produs educativ-formativ performant, care este gata sa genereze schimbari. Cartea aceasta, intitulata „Invataturile bunicului pentru cei mici si cei mari“ va fi, cred, si ultima mea lucrare, activitate, inainte de retragere. Sper doar sa reusesc sa strang fonduri pentru a tipari cate un exemplar pentru fiecare scoala din judet macar, daca nu din tara. Mi-as dori nespus sa pot oferi gratuit, pentru fiecare scoala din tara, cate un exemplar din cartea mea, pentru ca invatatorii si profesorii sa le predea copiiilor din ea aceste invataturi sanatoase“, conchide „Bunicul“

Scoala vietii

Nascut in zodia scorpionului, Iosif Derzsi a fost si inca mai este un luptator pentru o lume normala. Stranepot al legendarului Gheorghe Doja, originar din comuna Soimusu Mare, provine dintr-o familie mixta de secui-romani. Lumina zilei a vazut-o intr-o trasura, in centrul Clujului, si de atunci destinul i-a fost pecetluit: un luptator neobosit pentru ceea ce instinctul ii dicta ca este corect si, mai tarziu, pentru supravietuire. La varsta de 10 ani, in timpul razboiului, il regasim in satul natal, cu munitie la brau si arma in mana, luptand pentru a-si apara mama. Nici de aici incolo, viata n-a fost mai usoara pentru Iosif Derzsi. Atras de idealurile, nobile pe atunci, ale bolsevismului, Derzsi li s-a alaturat si a invatat trei meserii militare si sase civile.

Declarat nebun

Dupa ce a reusit sa avanseze pe scara sociala, pasiunile comune l-au apropiat de Gheorghe Maurer, prim-ministru in perioada de aur a comunismului. Impatimit al artei vanatorii, Derzsi a participat ani la rand la fastuoase partide de vanatoare, pentru fruntasii comunisti. Experienta sa a fost folosita de catre cei mai insemnati dintre acestia. In momentul in care comunismul din Romania a deviat prea mult de la ideea de baza, care in principiu nu era daunatoare in totalitate individului, Derzsi a lasat totul balta si s-a refugiat in mijlocul naturii, intr-o coliba de pe Dealul Glodului. A fost declarat nebun, asa ca a ramas mai mult timp in acel colt parasit, unde si-a schimbat radical prioritatile in viata. In agonie intre viata si moarte, a ales viata, punandu-se in slujba naturii si a copiilor.

Carte binevenita

Reprezentantii Inspectoratului Scolar, institutie care l-a sprijinit in desfasurarea de numeroase activitati pe Iosif, asteapta cu nerabdare aparitia unei asemenea carti. „Eu cunosc de multa vreme activitatea in acest domeniu a domnului Derzsi, si stiu ca este foarte angrenat in aceste activitati de protectie a mediului, dar si diferite activitati desfasurate alaturi de coppii in mijlocul naturii. A desfasurat numeroase activitati foarte agreate de copii, si stiu ca acestia il iubesc mult. In multe dintre aceste activitati l-am sprijinit si noi. Eu nu stiu despre aceasta carte, dar astept cu nerabdare sa o vad. Daca este abordata si in carte tematica din domeniul in care si-a desfasurat activitatea d-nul Derzsi in ultimii ani, cred ca o astfel de carte ar fi mai mult decat binevenita. Bineinteles ca acesata carte va fi studiata si de colegii mei de specialitate, si daca intr-adevar va fi pe intelesul celor mici, va primi recomandarea nostra“, spune Marta Klemens, inspector general in cadrul ISJ Sibiu.

Salvatorii naturii

Iosif Derzsi este unul dintre putini oameni care nu fac ceea ce fac doar pentru a avea „o activitate bogata“. El vrea sa educe copiii, sa-i transforme din simpli consumatori ai resurselor naturale, in salvatori ai acestora. Cati pomi a plantat de unul singur, la viata lui, nu-si mai aminteste. Poate citeva mii, prin toata Transilvania, in special in Mures, Cluj, Harghita si Sibiu. De asemenea, alaturi de copiii de la Scoala Naturii in Natura, Agentia de Protectie a Mediului, ocoale silvice si primarii, a participat la numeroase actiuni de igienizare a celor patru bazine hidrografice ale judetului Sibiu - Valea Cibinului, Valea Stezii, Valea Sadului si Valea Balei, dar si a padurilor din imprejurimi - Dumbrava, Catrina, Poplacii si Gusterita.

Fost vanator

Fostul mare vinator Josif Derzsi este un militant inrait impotriva braconajului, a poluarii mediului natural, a distrugerii fondului cinegetic. Este, de asemenea, un impatimit al naturii, ale carei mistere vrea sa le impartaseasca tuturor, mai ales copiilor. De fapt, a scris si o carte pe aceasta tema, intitulata „Fauna salbatica - S.O.S“. Nu a a reusit insa sa o publice la momentul respectiv. Pasiunea vietii sale a fost, dintotdeauna, vanatoarea, dar dupa 1990 s-a retras „pentru a nu deveni un fals profet“, spune Bunicul.

-----------------------
Comentarii
E un om minunat!
Dl Derzsi, Babu Ioji, cum ii spunem noi, cei mai tineri, este un om extraordinar. Ma bucur ca se scriu mai multe despre dansul. S-a implicat in foarte multe activitati pentru natura si pentru copii.
Ceea ce nu se spune in articolul dvs. si in alte locuri, este ca dansul niciodata nu a primit bani pt ceea ce face. Totul a fost voluntar.
Unui om ca dansul ar trebui sa i se recunoasca meritele mult mai mult, si sa fie si platit pt ceea ce face sau cel putin sa fie sprijinit financiar ca sa mai poata face ce si-a propus.
Ii doresc multa sanatate si fie ca toata munca pe care dansul o face de zeci de ani sa dea roade, sa fie apreciata si sustinuta in continuare si de noile generatii.
Ii multumim lui Dumnezeu ca existati, Domnule Derzsi 



SIBIU 100%

http://www.sibiu100.ro/index.php?page=articol&sursa=articole&id=423&titlu=Iosif_Derzsi,_o_via%C5%A3%C4%83_tr%C4%83it%C4%83__pentru__viitorul_Sibiului_


Iosif Derzsi, o viaţă trăită pentru viitorul Sibiului

Un om care întreaga viaţă a slujit o idee -Educarea durabilă a generaţiilor pentru viaţă şi mediu. Acesta este Iosif Derzsi, acum la 73 de ani, parcă mai tânăr ca niciodată. Omul care a iniţiat peste 40.000 de copii în tainele naturii prin intermediul Asociaţiei Convieţuirea Sibiu. Omul care nu a predat armele în cele mai grele timpuri, acum se luptă să lase copiilor o carte.
Numele Iosif Derzsi este deja cunoscut sibienilor dornici să protejeze natura şi să înveţe ceva de la ea. După o viaţă plină, mulţi se gândesc la pensie ca la anii liniştiţi când îşi admiră nepoţii crescând. Nu e cazul domnului Derzsi. S-a născut lângă Sighişoara, la Şoimoşul Mare. Încă de la 9 ani, avea propria mică grădină zoologică. Provine dintr-o familie de vânători cu tradiţii de generaţii. Vânătoarea nu e doar să tragi cu puşca. Vânătorul are datoria să hrănească animalul, să îl ajute să crească şi când e la sfărşitul vieţii să îl scoată din fondul cinegetic, îşi aminteşte Iosif Derzsi poveţele strămoşilor săi. E mândru de tradiţia familiei sale pe care a cercetat-o şi a scris chiar o monografie a localităţii unde s-a născut, publicată după Revoluţie.

Asociaţia Convieţuirea

În 1993 i-a venit ideea să creeze o asociaţie. A mobilizat pe cei cunoscuţi, cu idealuri asemănătoare lui şi a creat Convieţiurea. Numele l-a ales pentru a sublinia că între etniile din Transilvania nu sunt probleme. Mai mult scopul asociaţiei cu membrii români, maghiari şi saşi a fost Educarea durabilă a generaţiilor pentru viaţă şi mediu. Acesta a fost mereu crezul domnului Derzsi. Dar asociaţia a funcţionat legal abia din 1995, după mai multe încercări. Iosif Derzsi e un luptător. Ştie că ceea ce lasă în urmă e educaţia copiilor. Aşa că încă dinainte de 1989 şi-a orientat eforturile spre ei. Am văzut că nu am izbândă cu adulţii, aşa că am apelat la copii. Şi ce bine am făcut! Ei sunt viitorul!, exclamă fericit Derzsi. Primii copii cu care a lucrat înainte de Revoluţie a fost un grup de mici infractori din cartierul Valea Aurie. Prinşi după mici furturi, Derzsi a cerut să îi fie încredinţaţi pentru a-i învăţa despre natură. A făcut cu ei grădinărit, păstorit, a crescut chiar şi albine. Aşa a început să înţeleagă uriaşul avantaj al Şcolii naturii în natură. Acest concept l-a dezvoltat pe parcursul anilor şi odată înfiinţată Asociaţia Convieţiurea, Şcoala Naturii în Natură a devenit principalul program.

40.000 de copii în natură

L-am rugat pe domnul Derzsi să ne spună câţi copii au trecut până acum prin programul Şcoala Naturii în Natură. Şi în loc de răspuns el a scos un album mare şi l-a deschis la prima pagină pe care scria cu pixul, mare Toamna 1996. Paginile erau pline de fotografii cu copii la activităţile şcolii în natură. Erau liste cu copiii participanţi, cu acţiunile desfăşurate. Un jurnal de bord în toată regula. Domnul Derzsi dădea filă după filă şi îşi amintea întâmplări, nume de copii, ce le-a prezentat în ziua aceea. Făcuse şi o numărătoare la un moment dat şi au ieşit 40.000 de copii din Sibiu, din ţară şi străinătate ce au urmat cursurile Şcolii sale. Bunicul, cum l-au numit copiii, îi învaţă despre regulile naturii, animale şi floră. Apoi îi învaţă tehnici de supravieţuire în natură, în caz de dezastre şi multe altele.

O viaţă de om într-o carte

Iosif Derzsi a scris şase cărţi până în prezent, dar doar trei a reu­şit să le tipărească. Acum finalizează cartea vieţii sale. O carte care conţine tot ce a învăţat copiii în cadrul Şcolii Natura în Natură. Este o carte pe care vrea să o distribuie în toate şcolile. Deşi încurajat de Insepctoratul Judeţean Şcolar Sibiu şi de prieteni, el încă nu găseşte banii pentru a o tipări. Învăţăturile bunicului pentru copii şi adulţi este mai mult decât un manual. Cartea este o biblie despre natură şi su­pra­vieţuire pentru orice copil. Este cartea ce pune la un loc experienţa de o viaţă în predarea acestor tehnici de către Iosif Derzsi. Mi-am dedicat ultimii 20 de ani acestui proiect. Am făcut toate activităţile cu copiii, voluntar. Acum vreau să las în urma mea această carte pentru generaţia de mâine, pentru viitorul Sibiului, s-a confesat Bunicul.

Sibiul lui Derzsi

Iosif Derzsi a dedicat Sibiului cea mai mare parte a vieţii sale. A fost implicat în mii de proiecte. Şi datorită energiei sale, astăzi avem la Sibiu un Muzeu al vânătorii. A colaborat pentru dezvoltarea Muzeului de istorie naturală. S-a implicat în amenajarea lacurilor de pescuit pentru agrement Şopa-Şelimbăr şi în reamenajarea Grădi­nii Zoologice. Dar proiectele sale au fost de multe ori însuşite de alţii, cum a fost amenajarea Parcului Tineretului. Dar dintre toate proiectele mai mici şi mai mari, aproape de sufletul său rămâne înfiinţarea primei Zone didactice pentru educaţie ecologică Dumbrava Est. A luptat mulţi ani pentru ca Pădurea Dumbrava să devină rezervaţie naturală şi îl doare când aude de recentele proiecte imobiliare ce pun stăpânire pe pădure. În 1979 a organizat, alături de alţi pasionaţi ai naturii din Sibiu, un concurs de orientare care a stabilit un record mondial de participare. De atunci orientarea şi cercetăşia s-au dezvoltat continuu la Sibiu, acum devenind o tradiţie şi o mândrie locală.

Am plecat din apartamentul domnului Iosif Derzsi vrăjit de pasiunea omului pentru ceea ce face. Pe scări erau aşezate frumos zeci de căsuţe pentru păsări pregătite pentru a fi instalate în copacii din Sibiu la primăvară. Bunicul ne-a salutat de final Să trăiţi frumos, în armonie cu natura şi cu semenii!. (C.B)


Tribuna


http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/invataturile-bunicului-51987.html

Învăţăturile bunicului

Sibieni de toate vârstele s-au adunat miercuri, 9 iunie, în Foaierul Corpului B al Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, pentru a participa la lansarea primului volum al cărţii "Învăţăturile bunicului pentru cei mici şi cei mari". Cartea, care poartă semnătura lui Iosif Derzsi Şolymoşi şi a Iuliei Barbu-Derzsi poate fi privită ca un ghid de supravieţuire în zilele noastre, remarcându-se printr-o bogăţie a temelor expuse. Volumul cuprinde fotografii şi desene realizate de copii, fiind elaborat în aşa fel încât să fie o lectură plăcută atât pentru cei mici, cât şi pentru cititorii de vârste mai mari. Toţi cei care vor răsfoi paginile cărţii vor putea în acest fel să pătrundă în special în inima naturii, fenomenele şi frumuseţea acesteia fiind lait motivul volumului.
"Astăzi vom lansa primul volum din "Învăţăturile bunicului pentru cei mici şi cei mari", tema cărţii fiind educaţia ecologică prin care putem schimba mentalitatea lumii (...) Sunt sigur că în momentul în care veţi ajunge mari, prin voi vom putea schimba nu numai soarta României, ci şi cea a planetei", a spus Iosif Derzsi Şolymoşi la lansarea cărţii, adresându-se în special copiilor sosiţi în număr mare la eveniment. Autorul a promis că cel mai probabil după începerea anului şcolar iubitorii naturii de toate vârstele se vor putea bucura de cel de-al doilea volum al cărţii, care va cuprinde desene, fotografii şi informaţii valoroase despre natură.
La eveniment au participat în mare parte cei care s-au bucurat de proiectele educative ale Şcolii Naturii în Natură. (A.C.)

Jurnalul National

Update: http://www.jurnalul.ro/stire-special/cine-n-are-bunic-poate-sa-si-cumpere-548902.html


Cine n-are Bunic poate să-şi cumpere

Iosif Derzsi, "Bunicul" cum îl numesc copiii, a scris şi o carte despre care spune că "este finalul unui proiect de 20 de ani, care vrea schimbări calitative în mentalitatea oamenilor şi în acţiunile lor"

de Paula Anastasia Tudor

În Sibiu este foarte cunoscut. Copiii ul­timilor 20 de ani îi spun "Bunicul" şi îl întâmpină cu chiote de bucurie. Când se iveşte în pragul uşii clasei Iosif Derzsi - cei mari îi spun şi nea Ioji - copiii ştiu că-i aşteaptă aven­tura. Poveşti fascinante şi interactive despre animale şi păsări, ape şi pă­duri, ascultate cu sufletul la gură şi trăite la Şcoala Naturii în Natură. Po­veşti strânse într-o carte, "În­vă­ţă­tu­rile bunicului pentru cei mici şi cei mari". O adevărată enciclopedie al că­rei scop e să le amintească oameni­lor că a trăi în armonie cu natura şi cu oa­menii este o artă la îndemâna tuturor.

Pe treptele ce urcă la apartamentul familiei Derzsi, situat la etajul unei case din centrul Sibiului, sunt aşezate fel şi fel de căsuţe de păsări. Holul ca­sei seamănă mai degrabă cu un mu­zeu. Schiuri cu legături de piele, mo­delul eschimoşilor, rachete de mers pe zăpădă... Bunicul ne în­cear­că: "Ştiţi ce-s astea?" Picioroange. "Cu ele mergeam la şcoală când eram copil, că erau nişte noroaie..." Pe un raft e o trompetă. "Asta a anunţat ve­ni­rea ruşilor", râde el, dar în ultimii 20 de ani, trompeta bunicului a trâmbiţat veselia: începerea con­cursu­rilor şi a taberelor Şcolii Naturii. După turul de onoare al casei, dăm fuga la şcoală, unde bunicul are de ţinut o lecţie clasei a III-a. Ia o căsuţă din hol şi porneşte vioi către copii. Când deschide uşa clasei, copiii iz­buc­nesc: "Bunicul! A venit bunicul!". În­colonaţi, pornim toţi spre Parcul Ti­neretului, "sala de studiu" în care se ţine lecţia. În parc (şi el, tot "co­pi­lul" bunicului) fiecare arbore are o că­suţă. Unele sunt locuite, altele nu. Bu­nicul le explică de ce, cum, unde... co­piii ascultă. "Pentru ce sunt (...)

Pliant de prezentare


marți, 22 iunie 2010